Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica Romano-Catolică “Sfânta Ana”

Prima biserică catolică numită “Sfânta Ana” s-a ridicat în parcul castelului în anul 1751. Ea a fost distrusă în timpul răscoalei lui Horea (1784). Biserica a fost reclădită de către vicecomitele Andraș Forray în 1804, iar în 1810 a dotat-o cu orgă. Clădirea a fost jefuită în 1812. În 1820 clopotul a fost înlocuit cu unul mai mare și s-a montat un ceas în turlă. În 1828 au fost necesare reparații mari. Sfințirea a avut loc abia în anul 1863. Ultima slujbă oficiată la biserica din parcul castelului a avut loc în 3 mai 1875.

Piatra de temelie a actualei biserici romano – catolice din Săvârșin s-a pus pe data de 29 mai 1875. Aceasta este o clădire înaltă, din cărămidă ridicată în piața din centru. Starea bisericii este încă destul de bună și în prezent.

În fața Altarului bisericii sunt înmormântați Andrei Forray și soția sa, Iulia, născută Brunswick. Alături de familia Forray este înmormântată și o soră a Iuliei, Tereza Brunswick, rămasă în legendă ca presupusa “Iubită nemuritoare” a lui Beethoven.

În interior se află două piese sculpturale de mare valoare realizate de sculptorul Ferenczy (una este emblema familiei Forray și cealaltă este un bust a fiicei lui Forray). În parcul din fața bisericii se află o cruce ridicată de familia Hunyady. În piatra monumentului se distinge un Christ răstignit și este inscripționată data ridicări: 1909, de către groful Hunyady Karol și soția sa, născută Irma Nadasdy.
În anul 2017 a fost schimbată țigla de pe acoperișul bisericii.

Ultima actualizare: 14:03 | 11.01.2023

Sari la conținut