Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

DUBASII DIN SAVARSIN

Traditia colindului cetelor de dubasi in Ajunul si ziua de Craciun se pierde in negura timpurilor si nu se poate spune cu exactitate de cand fiinteaza. Cert este ca el persista si astazi cu toate ca in vartejul zilelor noastre este tot mai rar. Acest obicei se regaseste intr-un areal destul de restrains in judetele Hunedoara in zona Ilia si in aval pe raul Mures, Arad de la Petris pana la Julita si Timis, in zona Fagetului.

Cetele de dubasi sunt constituite din feciori necasatoriti si au o ordine precisa in cadrul formatiei. In primul rand sunt Capelul (sau Capeii daca sunt mai multi) si cei cu cea mai mare vechime in ceata, terminand pe ultimul rand cu cei mai  noi veniti in ceata.

Din fericire la Savarsin obiceiul este viu, Dubasii din Savarsin ajungand sa fie recunoscuti in toata tara si peste hotare.

Tinuta dubasilor este formata din cizme de piele, cioareci si suba din lana, camasa lunga din panza tesuta, si caciula din blana de miel impodobita cu iedera.

Dubele sunt confectionate din piele impodobite si ele cu iedera.

La lasarea postului de Craciun, dubasii se aduna la casa ,,capelului” (conducatorul formatiei) pentru a repeta  colindele iar cei nou veniti pentru a invata atat colindele cat si bataia pe dube.

In Ajunul Craciunului, dubasii se aduna la casa capelului de unde pleaca la Biserica. Urmatoarea locatie pe care o colinda este Primaria, apoi la ora 13.00 dubasii sunt asteptati la Casa Regala. Dupa colinarea Familiei Regale, dubasii colinda casele savarsinenilor pana tarziu in noapte, urmand ca in ziua de Craciun sa colinde in continuare casele ramase necolindate in ziua precedenta.

In a doua zi de Craciun are loc traditionalul Bal al Dubasilor, la care sunt invitati toti cei care au primit dubasii  cat si cetateni din alte sate si comune.

Balul este deschis de dubasi, care joaca ,,jocul dubii”.

De-a lungul timpului Dubasii din Savarsin au dat spectacole la Bucuresti, Timisoara, Arad precum si in Ungaria si Serbia, evolutia lor fiind apreciata de spectatori.

La Savarsin are loc anual la inceputul lunii decembrie festivalul ..Alaiul Dubelor – Festivalul Dubasilor” festival concurs organizat de Caminul Cultural Savarsin, Primaria Savarsin cu sprijinul Consiliului Judetean Arad prin Centrul Cultural Judetean Arad care in acest an ajunge la a VIII-a editie. Acest festival reuneste cete de dubasi din judetele Arad, Hunedoara si Timis in dorinta pastrarii acestui frumos obicei si in popularizarea colindului cu dubele.

Obiceiul colindului cu dubele este in mare pericol de disparitie datorita migratiei tinerilor din mediul rural la oras sau in strainatate precum si a dezinteresului unor autoritati locale din anumite zone care nu acorda atentia cuvenita pentru incurajarea pastrarii acestui  frumos obicei.

Pentru zona Savarsin, intotdeauna, in ajunul Craciunului, dubasii, colindatorii care vestesc nasterea Mantuitorului nostru, isi incep colindul la biserica, trec pe la primarie si la Castelul Regal, inainte de a porni catre casele din comuna. Pastrand si acum vie traditia populara, spectacolele dubaşilor se desfăşoară pe uliţe, în curţile oamenilor si case. Dubasii din Savarsin, pastreaza nealterat un obicei stravechi, specific Vaii Muresului. Ei se imbraca in sube, pantaloni si camasi tesute la razboi. Acompaniate de dube, colindele dubaşilor din Savarsin, conţin şi un element care apropie acest spectacol de jocurile cu măşti : jocul ţurca.

Ultima actualizare: 14:00 | 28.02.2024

Sari la conținut